SPLIT: MIKI BRATANIĆ PREDSTAVO SVOJU KNJIGU „PRIRUČNIK ZA ŽIVOT U HRVATSKOJ”

U organizaciji Ogranka Matice hrvatske i Sveučilišta u Splitu, predstavljena je knjiga Mikija Bratanića „Priručnik za život u Hrvatskoj”. Promocija se odvila u prostoru Sveučilišne galerije gdje se okupila brojna publika, a svratio je i sam gradonačelnik Splita Ivica Puljak te predstavnik Splitsko – dalmatinske županije Igor Stanišić, zamjenik pročelnika za prosvjetu, sport i kulturu. Događaj je svojim nastupom uljepšao sveučilišni zbor “Silvije Bombardelli”, pod ravnanjem Anamarije Tadin zapjevavši hrvatsku himnu, a kako u tom zboru pjeva i Bratanićeva kćer, radost je za autora bila još i veća. Cijeli je događaj moderirala voditeljica Sveučilišne galerije Helena Trze Jakelić.

Knjigu su predstavili profesor Mate Šimundić i profesor doktor Mladenko Domazet, te Snježana Šetka, predsjednica Ogranka Matice hrvatske u Splitu koja je uz Fakultet hrvatskih studija iz Zagreba nakladnik tiskanog izdanja knjige.

“Priručnik za život u Hrvatskoj” zbirka je kolumni koje je autor objavljivao na portalu Narod, a u kojima jednostavnim jezikom pristupa raznim povijesnim temama koje su u memoriji šire javnosti još uvijek ostale u starim jugoslavenskim informativnim okvirima.

Ovo je Bratanićeva četvrta knjiga na povijesnim temama i predstavlja zaokruživanje njegovog dugogodišnjeg amaterskog istraživanja povijesti jugoslavenskih zločina.

Bratanić nije povjesničar, ni znanstvenik, kako voli naglasiti, već inženjer strojarstva kojeg je život odveo u sektor informacijskih tehnologija, ali je ljubitelj povijesti koju na razne načine istražuje i prezentira čitav život u svoje slobodno vrijeme.

Upravo mu je inženjerski pristup i poznavanje informacijskih tehnologija pomoglo u njegovom amaterskom istraživačkom radu, a posebno u objavljivanju članaka i kolumni koje su privukle pažnju čitatelja.

Promocija knjige bila je uvrštena u službeni program obljetnice 50 godina rada Sveučilišta u Splitu, što autora veseli jer je kako kaže to njegova obrazovna kuća, pod čijim je krovom i dobio tituli inženjera strojarstva.

“Priručnik za život u Hrvatskoj knjiga je obrazovnog karaktera, pa mi je drago da je pored Ogranka Matice hrvatske u Splitu, njen suizdavač Fakultet hrvatskih studija – Odsjek za povijest, te da se njena promocija u Splitu organizira upravo pod krovom Sveučilišta, dakle visokih obrazovnih institucija. Obrazovanje hrvatske javnosti o svojoj povijesti je nužno na svim razinama.

Tek kad čitatelji pročitaju ovu knjigu shvatiti će koliko je niska razina obrazovanja u poznavanju naše povijesti ovih posljednjih stotinjak godina i povijesti odnosa s Jugoslavijom”, naglašava Bratanić.

Knjiga “Priručnik za život u Hrvatskoj” dostupna je za čitanje na internet stranici autora, a sada je konačno dobila i svoje tiskano izdanje.

Urednica i digitalnog i tiskanog izdanja je kroatistica Milena Marijan Peranić.

Vrlo pohvalne i pozitivne recenzije knjizi napisali su povjesničarka Vlatka Vukelić, demograf Stjepan Šterc, sociolog Zlatko Miliša, te publicist i novinar Matija Štahan.

Te su recenzije dodatno poučno štivo svakom čitatelju i snažan pečat podrške autoru za njegov rad.

 

 

Galeriju slika možete vidjeti na stranici autora:https://mikibratanic.com/knjige/prirucnik-za-zivot-u-hrvatskoj/

 

Comments are disabled.