U organizaciji Ogranka Matice Hrvatske u Splitu 9. veljače 2023. u dvorani Nadbiskupskog sjemeništa, Zrinsko – frankopanska 19, dr. Josip Jurčević predstavio je svoju knjigu „Komunistički teror i mučeništvo Crkve – djelovanje Udbe protiv Crkve u Hrvatskoj 1945.-1991.”

Tijekom 90-tak minuta predstavljanja publika je s velikim zanimanjem pratila izlaganje povjesničara Stjepana Loze koji je govorio o splitskim prilikama i djelovanju Udbe, novinara i publiciste Josipa Jovića te samog autora Josipa Jurčevića koji je na knjizi radio skoro četiri godine. Sve je pozdravila predsjednica splitskog ogranka Matice Hrvatske novinarka Snježana Šetka koja je vodila predstavljanje.

Nije to obična knjiga. Već dvije s preko tisuću stranica. U prvoj autor opisuje djelovanje Udbe protiv Hrvata i Katoličke crkve navodeći imena i pseudonime suradnika Udbe, a u drugoj prenosi dokumente koji potvrđuju sve napisano u prvoj knjizi. Tko god je došao na promociju, želio je knjigu. Bilo je tu svećenika, hrvatskih političara iz ranih 90-tih godina, hrvatskih branitelja, Matičara koji ne propuštaju takva događanja…

A onda je sve završilo druženjem uz sjajne domaće kolače kojima je Maticu Hrvatsku počastila jedna dobra duša – Dragana i njezine prijateljice. Bilo je tu kolača svake vrste, ali i sinjskih uštipaka s mladim sirom, slanih kiflića sa sirom i sezamom, pa čak i tri torte!

(SŠ)

Comments are disabled.