Nakon odsvirane himne „Lijepa naša“ predsjednik OMH u Splitu dr. Joško Kalilić je u ime Ogranka pozdravio članove Predsjedništva MH iz Zagreba, predsjednika prof. dr. sc. Stipu Boticu, akademkinju i potpredsjednicu MH Dubravku Oraić Tolić i glavnog tajnika MH prof. Zorislava Lukića te članove OMH kao i ostale posjetitelje i naglasio da se 26. Dani i 66 obljetnica OMH u Splitu održavaju u godini sv. Jeronima koji je bio Dalmatinac te je proglašen zaštitnikom Dalmacije. “

U pozdravnim riječima naglašeno je da je OMH u Splitu prolazio kroz višegodišnje poteškoće nakon Hrvatskog proljeća u Splitu ali je usprkos svemu nastojao da svojim aktivnostima njeguje Hrvatsku kulturnu baštinu i održava jaku nit zajedništva Hrvatskog naroda.

Izdane su brojne knjige u nakladi OMH u Splitu, održana brojna predavanja, tribine, koncerti itd. sve u skladu sa ciljevima i smjernicama u kulturi, umjetnosti i znanosti MH od svojeg osnutka 1842. Uz pomoć donatora otvorena je nakon višegodišnje stanke WEB stranica OMH na kojoj se mogu pratiti prošle i planirane kulturne aktivnosti. O novom broju časopisa „Hrvatska obzorja“ OMH U Splitu, govorile su glavna urednica dr. sc. Tea Tereza Vidović Schreiber i prof. dr. sc. Hicela Ivon kao izvršna urednica. O „književnom djelu Luke Botića“ govorio je prvog dana proslave prof. dr. Stipe Botica. Luka Botić je Splićanin, domoljub, političar (borio se za ideju ujedinjenja Slavonije i Dalmacije), pjesnik a najpoznatija djela su mu; Bijedna Mara, Dilber Hasan, Petar Bačić, Pobratimstvo. Smatra se osnivačem hrvatskog romantičnog epa. Nažalost, umro je mlad od tuberkuloze u 33. života. Njegova bista (rani Meštovićev rad) nalazi se na Marjanu kod meteorološke postaje. O životu i djelu sv. Jeronima kao teologa i egzegetu govorio je prvog i drugog dana prof. dr. sc. don Ivan Bodrožić profesor KFF u Splitu i Zagrebu naglasivši veliki doprinos sv. Jeronima u prijevodu biblije s grčkog jezika na latinski jezik (“Vulgata”). Bio je vrlo učen te je i stari zavjet preveo s hebrejsog jezika na latinski a kod izbora za papu nedostajao je manji broj glasova da bude izabran za novog papu.

Hrvatski Zavod sv. Jeronima u Rimu osnovan je i dobio ime po njemu. Dolazak članova predsjedništva MH iz Zagreba (27 i 28 studenoga) iskorišten je za dulji sastanak s članovima UO i NO Ogranka MH u Splitu na kojem su izneseni prijedlozi i dogovori o zajedničkoj suradnji i organizaciji predavanja i skupova o raznim temama: skup o Igoru Zidiću, Anti Stamaću, Hrvatskom proljeću u Splitu, Franji Božićević Natalis (prijatelju i biografu Marka Marulića).

Comments are disabled.