Irena Kovačić: Moj ‘Put’ do svetog Jakova

U prostorima Ogranka Matice hrvatske u Splitu u Marmontovoj ulici u subotu 18. ožujka 2023. predstavljena je knjiga „Put” autorice Irene Kovačić. Ona je prije točno četiri godine hodočastila svetom Jakovu u Španjolskoj a svoje iskustvo na putu dugom skoro 800 kilometara opisala je u knjizi.

U ugodnoj atmosferi nalik druženju prijatelja u velikom dnevnom boravku autorica je iznijela niz zanimljivosti sa svoga putovanja, rekavši kako vam se tamo namjesti da dobijete sve što vam treba.

– Na put sam krenula 18. ožujka 2019. godine nakon gotovo tri godine priprema s jednim ruksakom na leđima u kojem je bilo skoro 15 kilograma. Na mojih 65 kg to je bilo prilično kao da sam pod punom ratnom opremom – kazala je autorica. S velikim oduševljenjem je govorila o svom hodočašću pokazujući fotografije s puta na kojem nije zaradila niti jedan žulj na nogama!

Irena Kovačić je iz Koprivnice, a u Split je došla na Sajam cvijeća u Dioklecijanovim podrumima, pa je to bila i zgodna prilika za promociju njene  knjige. Matici je darovala prekrasan cvjetni aranžman!

Irena Kovačić rođena je 1973. godine u Majurcu pored Križevaca. Sa suprugom Goranom se 1992. godine preselila u Koprivnicu. Danas živi i radi u Starigradu pored Koprivnice. Majka je dvojice sinova, Ivana i Josipa. U tridesetim godinama otkrila je strast prema aranžiranju cvijeća i vjenčanja, pa je osnovala svoj obrt „Svijet mašte” koji je specijaliziran za izradu dekoracija za vjenčanja.

Trenutno obnaša funkciju predsjednice Obrtničke komore Koprivničko – križevačke županije i predsjednice sekcije cvjećara Hrvatske obrtničke komore.

A do susreta u Matici Hrvatskoj je došlo zahvaljujući još jednom hodočasniku svetom Jakovu, Ivici Boti iz Splita koji se je u svojoj 66. godini života odvažio na zahtjevan put, nošen kako je rekao, jednom posebnom energijom. I on je napisao knjigu o svome putu.

To je put na kojem se čovjek susreće sam sa sobom, složili su se hodočasnici.

Put za Santiago je ruta koju prelaze hodočasnici iz cijelog svijeta i vodi u Santiago de Compostelu, grad u kojem se nalazi grob Svetog Jakova apostola. Zato se naziva još i Putem Svetog Jakova. U srednjem vijeku Santiago je bio  vrlo popularno hodočasničko odredište uz Rim i Jeruzalem. Vijeće Europe mu je 1987. godine dodijelilo titulu “Glavne ulice Europe”. UNESCO je 1993. godine proglasio španjolski i francuski dio puta za Santiago UNESCO-vom svjetskom kulturnom baštinom.

Blagdan svetog Jakova slavi se 25. srpnja.

 

Comments are disabled.