Predstavljanje Ogranka MH u Splitu


U okviru programa tridesete Knjige Mediterana (23. – 29. rujna 2018.) koji je organizirao Književni krug Split, Filozofski fakultet sveučilišta u Splitu i Zavod za znanstveni i umjetnički rad HAZU u Splitu pod visokim pokroviteljstvom Hrvatske akademije znanostii umjetnosti, Zagreb, održana je i večer Matice hrvatske koja je bila posvećena knjigama Ive Frangeša i Pavla Pavličića u nakladi MH. O knjigama su govorili predsjednik MH prof. dr. Stipe Botica i prof. dr. Ivan Bošković, a odlomke iz djela čitao je glumac Trpimir Jurkić. Nakon predstavljanja knjiga prof. dr. Stipe Botica iznio je u kratkim crtama povijest i djelovanje Matice hrvatske koja je osnovana prije 176 g. (1842.).
MH je kroz svoju dugu povijest djelovanja i održavanja brojnih kulturnih manifestacija, izdala u svojoj nakladi oko 3000 knjiga iz kulture, umjetnosti i znanosti. Redovito izdaje časopise Kolo, Hrvatsku reviju i Vijenac. Ima oko 100 ogranaka u Hrvatskoj i oko 40 u inozemstvu.
Jedan od najvećih ogranaka u Hrvatskoj je i Ogranak MH u Splitu drugom najvećem gradu u RH.
O djelovanju OMH u Splitu govorio je predsjednik dr. Joško Kalilić istaknuvši da je na nedavnoj Izbornoj skupštini OMH u Splitu izabrano novo vodstvo sastavljeno uglavnom od mladih i visoko obrazovanih ljudi različitih stručnih profila koji imaju veliku želju i volju nastaviti tradiciju njegovanja hrvatske kulturne baštine i jezika, a koju je Ogranak započeo svojim osnivanjem prije 65 godina. Tu obljetnicu Ogranak će posebno obilježiti krajem ove godine raznim kulturnim manifestacijama kroz „Dane OMH u Splitu“.
Toj obljetnici posebno će doprinijeti tiskanje drugog izdanja časopisa Ogranka „Hrvatska obzorja“. Istaknuto je i otvaranje WEB stranice OMH u Splitu uz pomoć donatora KT dizajna iz Koprivnice na kojoj se mogu pored općih podataka o Ogranku naći i neka kulturna događanja iz nedavne prošlosti kao i ona koja se planiraju u bliskoj budućnosti. Spomenute su i financijske poteškoće Ogranka zbog povišenih režijskih troškova koje prihodi od članarine ne mogu pokriti što otežava normalni rad Ogranka.
Upućen je i poziv javnosti da se svi pojedinci koji to žele mogu učlaniti u OMH. Izražena je i želja za suradnjom sa svim udrugama i institucijama koji u programu imaju njegovanje hrvatske kulturne baštine i jezika što je bio i glavni cilj MH kada je osnovana 1842. Također je, uz čestitke organizatoru, izražena želja za još uspješnijom suradnjom s Književnim krugom Split koji je bio i organizator programa „Večer Matice hrvatske iz Zagreba“ u okviru tridesete Knjige Mediterana.

Comments are disabled.