Ogranak Matice hrvatske u Splitu s radošću dočekuje kolege iz Ogranka Matice hrvatske u Grudama odakle nam dolazi Ivan Šimić s knjigom ‘Matijino stoljeće rata’.  Knjiga će biti predstavljena 23. siječnja 2024. u 18 sati u dvorani kod Dominikanaca na Pazaru, Hrvojeva 2.

Uz autoru, knjigu će predstaviti profesor Ivan Bošković te kolege novinari u mirovini – Josip Jović i Mladen Vuković, a program će voditi predsjednica Ogranka Matice hrvatske u Splitu Snježana Šetka. Promociju će u glazbenom predahu uveličati ženska klapa Merla, dok će ulomke iz knjige čitati Viktorija Pejić.

‘Matijino stoljeće rata’ je roman o ženi, Hrvatici, Hercegovki Matiji koja je preživjela tri rata u 20. stoljeću i u svakom od njih izgubila je svoje najmilije. Kroz njezinu potresnu sudbinu možemo pratiti i sudbinu nas Hrvata kroz 20. stoljeće. Roman nas vodi na uzbudljivo putovanje od Hercegovine do Amerike, preko Imotskog, Splita i Trsta, suočava nas sa zarobljeništvom u Galiciji u Rusiji i novom stradanju u ratu na kraju 20. stoljeća. Kako bi rekla jedna Thompsonova pjesma ‘drugo vrijeme, ista sudbina’ (E, moj narode).

Roman je izazvao veliku pozornost. Prošli tjedan na predstavljanju u Središnjici Matice hrvatske u Zagrebu u dvorani se tražilo mjesto više.

Autor Ivan Šimić (rođen 1964. u Dragićini kraj Gruda) je bio splitski student, završio je FESB u Splitu, bio je i profesor u školi, i novinar, a već ga znamo kao ‘Hercegovca s razlogom’ kako se zove njegova zbirka kolumni. Ima svoju informatičku firmu i živi u svome lijepom kraju u Hercegovini. (SŠ)

Comments are disabled.