U organizaciji Ogranka Matice hrvatske u Splitu i Odjela za djecu i mlade Središnje knjižnice GKMM Split organizirana je radionica i predavanje na temu poticanja knjige i čitanja te epidemije ekranizma kod djece i mladih. Bilo je to u utorak, 29. siječnja 2019. godine u Središnjoj knjižnici. Povod radionice i predavanja je nova slikovnica “Priča o Mudroj Sovi” koju je napisala i u Retku tiskala školska knjižničarka i pripovjedačica Maja Punoš Rebić, a koju je za potrebe djece s teškoćama čitanja prilagodila logopedinja Ivana Kujundžić.


Maja je najprije djeci, prvašima OŠ Lučac, i svima zainteresiranima na Odjelu za djecu i mlade ispripovijedala priču o Mudroj Sovi na vrlo sugestivan i znalački način što su djeca vrlo dobro prihvatila, sudjelovala te na kraju i razumjela poruku koju im šalje Mudra Sova, a koju zločesti Knjigomrz pokušava obezvrijediti. Nakon toga je studentima Filozofskog fakulteta u Splitu, Odsjeka za rani i predškolski odgoj, pod vodstvom njihove voditeljice dr.sc Tee-Tereze Vidović Schreiber, članice Upravnog odbora Ogranka Matice hrvatske u Splitu i svima drugima zainteresiranima, među njima velikom broju roditelja prvašića, održala predavanje o načinima borbe s prekomjernom uporabom informacijskih i komunikacijskih tehnologija u životu djece i odraslih.
Predavanju se pridružila njezina kolegica Ivana Kujundžić, logopedinja koja je sa strane struke iznijela dosta problematične činjenice vezane za razvoj djece pod utjecajem pretjeranog i nekontroliranog korištenja brojnih ekrana i to od najranije dobi.


Obje su u svojim predavanjima predstavila svoje načine rada koje prilagođavaju potrebama i interesima današnje djece i mladih, a sve s ciljem poticanja kvalitetnijih oblika komuniciranja, informiranja i kreativnog izražavanja. Naime, Maja Punoš Rebić radi kao školska knjižničarka i profesorica politike i gospodarstva u Gimnaziji dr. Mate Ujevića u Imotskom, a Ivana Kujundžić, voditeljica županijskog stručnog aktiva za logopede i defektologe županije Splitsko-dalmatinske, kao logopedinja u Osnovnoj školi Ivan Leko u Prološcu.
Nakon predavanja razvila se zanimljiva diskusija o ovoj problematici u kojoj su se mnogi aktivno uključili.


Predavačice će svoje izlaganje napisati u formi stručnog rada za novi broj Hrvatskih obzorja Ogranka Matice hrvatske u Splitu.

Comments are disabled.