Ogranci Matice Hrvatske u Splitu i Trogiru s općinom Okrug zajednički  su organizirali predstavljanje knjige ‘Okruška rič – Ričnik okruškoga govora’ autorice Manuele Bareta Buličić, te  četiri knjige poezije.

Predstavljanje se održalo u petak, 27. siječnja 2023. u 18 sati u prostorijama Ogranka Matice Hrvatske u Splitu, Marmontova 1/II. kat.

Usprkos ledenoj zimi i hladnoći vani, okruške riči i Manueline pjesme, stvorile su baš jednu toplu i emocijama ispunjenu atmosferu. Na kraju je autorica posjetiteljima dijelila svoje knjige.

Manuela Bareta Buličić piše u općinskom glasilu ‘Okruška kartolina’ u kojem objavljuje pjesme i tekstove na okruškom, a za 25. godišnjicu osnutka Općine Okrug 2022. godine objavila je i stihovno četveroknjižje. Ove zbirke poezije predstavljaju autentičan lirski uradak, tematski i jezično podijeljen na dvije cjeline. Dvije su pisane okruškim govorom: ‘Nȉke rȋči na burdȅs – Mõji fundamînti’ i ‘Nȉke rȋči na burdȅs – Jubẽča jūbȃv’, a dvije hrvatskim standardnim jezikom: ‘Obzor mojih sjećanja – Nutarnji zemljopis…’ i ‘Obzor mojih sjećanja – Usamljen šetač’.

Svojim djelima Manuela Bareta Buličić naglasak stavlja na čuvanje, njegovanje i revitaliziranje kulturne baštine, osobito bogate jezične baštine svoga Okruka.

Još 2015. godine objavila je ‘Ričnik okruškoga govora’, a sada predstavlja drugo dopunjeno i prošireno izdanje Ričnika.

Uz autoricu, djela su predstavili: dr. sc. Hicela Ivon, Daniela Radan i dr. sc. Danka Radić.

(foto: privatni album)

Comments are disabled.