Matica hrvatska od 15. do 17. ožujka boravila je u Istri gdje su, uz domaćinstvo Ogranka Matice hrvatske u Umagu i Bujama, tijekom tri dana održane sjednice Glavnoga odbora i Savjeta Predsjedništva MH te susret s predstavnicima ogranaka na području Istarske županije. Tijekom zasjedanja Glavni odbor MH usvojio je i Izjavu Matice hrvatske o kršenju Ustava Republike Hrvatske.

U kulturnom dijelu programa 15. ožujka u Gradskoj knjižnici Umag predstavljeni su časopisi Hrvatska revija, časopis Matice hrvatske za društvena i kulturna pitanja (s naglaskom na „istarskom“ broju 4/2023.), kao i jedan od najstrarijih kulturnih časopisa Kolo. Potpredsjednica Matice hrvatske akademkinja Dubravka Oraić Tolić održala je kratko izlaganje o Antunu Gustavu Matošu, a nakon toga je umaški ogranak predstavio svoje aktivnosti – novo izdanje književno-povijesnog zbornika Bujština i nakladnički projekt Ivo Balentović: Pjesme o nama.

U programu su sudjelovali: Miro Gavran, predsjednik Matice hrvatske, Mirjana Polić Bobić, glavna urednica i Tomislav Galović, urednik Hrvatske revije, Stipe Kutleša, urednik u časopisu Kolo, akademkinja Dubravka Oraić Tolić, potpredsjednica MH te organizatori susreta Božidar Cvenček, predsjednik Ogranka MH u Umagu i Neven Ušumović, ravnatelj Knjižnice.

U subotu, 16. ožujka u 15 sati dramski umjetnik Boris Svrtan izveo je monodramu Moj Slučaj (po knjizi V. Gotovca) u Osnovnoj školi Marije i Line Umag.

Izvor: https://www.matica.hr/novosti/u-umagu-i-bujama-odrzane-sjednice-glavnog-odbora-i-savjeta-predsjednistva-mh-370/

 

Comments are disabled.