Vlada Republike Hrvatske na današnjoj je sjednici u proceduru Hrvatskom saboru uputila Prijedlog zakona o hrvatskom jeziku.

Kako je u uvodu sjednice istaknuo predsjednik Vlade RH Andrej Plenković, donošenjem ovog zakona skrb o hrvatskom jeziku i književnosti po prvi puta bi dobila nužan institucionalni okvir, kojim se hrvatskom jeziku omogućuje nesputan razvoj na dobrobit hrvatskog naroda i sveukupne hrvatske kulture. Naglasio je da se Zakon šalje u proceduru u povodu 180. obljetnice važnoga događanja u hrvatskoj povijesti, a to je 2. svibnja 1843. godine kada je Ivan Kukuljević Sakcinski prvi put održao govor na hrvatskom jeziku u Hrvatskom saboru te pozvao na uvođenje hrvatskog jezika u škole, urede i javni život, budući da je od 13. stoljeća sve bilo na latinskom jeziku. Podsjetio je i na zaključak Sabora od 23. listopada 1847. također na prijedlog Ivana Kukuljevića Sakcinskog, o uvođenju hrvatskog jezika kao službenog jezika u javnoj uporabi.

Predsjednik Vlade RH zahvalio je Matici hrvatskoj na podršci donošenju zakona i inicijativi, kao i stručnoj i zainteresiranoj javnosti na mnogobrojnim konstruktivnim prijedlozima koji su pridonijeli kvaliteti završne inačice prijedloga zakona.  Ovoj odluci Vlade prethodilo je javno savjetovanje provedeno tijekom kolovoza.

Nacrt prijedloga zakona dostupan je OVDJE.

Video sjednice pogledajte u nastavku.

(Prenosimo objavu s https://www.matica.hr/novosti/vlada-rh-uputila-u-hrvatski-sabor-prijedlog-zakona-o-hrvatskom-jeziku-341/)

 

Comments are disabled.