Split i Zagreb se vole javno!

Održavanjem znanstvenoga skupa „Hrvatski prirodoslovci 31.” na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Splitu na Kampusu 25. studenoga 2022., završena je manifestacija 30. Dani Matice hrvatske u Splitu.

Znanstveni skup pripremio je Odjel za prirodoslovlje i matematiku Središnjice Matice hrvatske u Zagrebu na dar Ogranku Matice hrvatske u Splitu za naš 70. rođendan koji nam pada u godini kad i naša Matica hrvatska slavi 180. godina rada i postojanja.

Skupina znanstvenika i profesora iz Zagreba počastila je Split svojim dolaskom i prezentacijama tema iz svijeta prirodoslovlja, a sve odreda bile su posvećene znamenitim osobama iz Splita i Splitsko – dalmatinske županije. I ne samo to, sve teme koje su obrađene i prezentirane na skupu, objavljene su u časopisu „Prirodoslovlje” koji je ove godine prvi put objavljen i na hrvatskom i na engleskom jeziku. I može se nabaviti u našem Ogranku MH u Splitu.

Time su Split i Zagreb pokazali kako se vole – javno!

A dan poslije, uživali smo s našim zagrebačkim kolegama i kolegicama u promotivnoj šetnji po Marjanu. Krenuli smo od Prve vidilice i pratili naše sjajne vodiče Ljubomira Gudelja, Miroslava Gogalu (kustose MHAS-a) i prof. Mirka Ruščića (voditelja Botaničkog vrta na Marjanu), obilazeći naše crkvice na Marjanu, od one svetoga Nikole, preko crkve Gospe od Betlema  do crkve svetoga Jere koja je tom prilikom otvorena samo za nas!

Naši su vodiči bili istinsko vrelo znanja, šarma i ljubavi za svoj kraj i svoju zemlju.

Naravno da smo poslije svega i zajedno objedovali i zapjevali, a kad je Ljubo donio gitaru i pustio glas, kanula je i suza, ona suza radosnica koju samo duša hrvatska, može pustiti i razumjeti. Pala su i obećanja za nova druženja, pa i ona prekogranična…Naći ćemo i mi načina za prekograničnu suradnju i uzeti za nju sredstva iz EU…Ako Bog da!

(SŠ)

foto: OMH SPLIT

Comments are disabled.