Ogranak Matice hrvatske u Splitu slavi svoje Dane svake godine u studenome prigodnim programom koji se sastoji od predstavljanja novog broja časopisa Hrvatska obzorja, raznih kulturnih događanja kao što su predavanja, prikazivanje filmova o hrvatskim umjetnicima, organiziranja tribina, skupova i koncerata na kojima sudjeluju poznati javni djelatnici iz područja kulture, umjetnosti, znanosti, povijesti itd.

Proslava ovogodišnjih 28. Dana ogranka MH u Splitu (ove godine je i 68. obljetnica Ogranka) neće se održati prema predviđenom programu zbog pandemije koronavirusa, budući da  epidemiološke mjere iz sigurnosnih razloga ne omogućuju okupljanje članova Ogranka i ostalih posjetitelja.

Ove godine proslava 28. Dana Ogranka MH u Splitu obilježit će se  predstavljanjem novog (četvrtog) broja časopisa Hrvatska obzorja, a njegov skraćeni sadržaj objavit će se na WEB-u (https://www.omh-split.hr)   i Facebooku Ogranka te u medijima. Natječaj i izbor za najbolju pjesmu o Marjanu u ovoj godini pandemije obavili smo na sličan način.

Od osnutka 1952. do danas Ogranak MH u Splitu je usprkos brojnim poteškoćama uspio  izdati brojne knjige u svojoj nakladi, održati veliki broj predavanja iz kulture, umjetnosti, znanosti, povijesti, tribina, skupova, koncerata te projekcije filmova a sve u skladu s ciljevima i smjernicama u kulturi, umjetnosti i znanosti MH koja kao kulturna institucija djeluje 178 godina.

Unutar Ogranka djeluju Odjeli za razne kulturno-znanstvene djelatnosti, a voditelji su članovi UO stručnih profila iz književnosti, povijesti, sociologije, pedagogije, teologije, knjižnjičarstva, medicine itd.).

Ogranak surađuje sa središnjicom MH u Zagrebu te s ograncima u zemlji i inozemstvu.

Nadamo se i vjerujemo da će Ogranak nakon prestanka pandemije ponovno intezivnije nastaviti s organiziranjem kulturnih i znanstvenih događanja na zadovoljstvo svojih članova i ostalih posjetitelja, te nastaviti s redovitim prijavljivanjem svojih projekata iz kulture na javne pozive grada Splita, Županije i Ministarstva kulture.

U novom izdanju časopisa OMH u Splitu (br. 4/2020) HRVATSKA OBZORJA mogu se naći zanimljive teme iz kulture, umjetnosti, povijesti, psihologije, pedagogije, prirodnih znanosti itd. te se u sadržaju navode teme i njihovi autori:

– Uvodna riječ glavne i odgovorne urednice

– Luka Botić, usmena književnost i žene koje su rekle ne:  Ivana Odža

– Povratak fratara, teška i burna povijest, ustoličenje franjevačke i klasične gimnazije:   Zdravko Kordić

– Vrlička tradicijska baština:  Dodi Malada

– Park-šuma Marjan i Marjanske crkve:  Ante Jurčević

– Marjan – jučer, danas, sutra:  Mirko Ruščić

– Odgoj „Baštinika baštine“:  Hicela Ivon

– Negativan utjecaj ekrana na dječji razvoj:  Ivana Kujundžić

– „Branding ili brending“, that is a pitanje? Nova paradigma:  Stjepko Rošin

– O jednom prijateljstvu s renesansnim čovjekom – Tonkom Maroevićem:  Darko Matičević

– U sjećanje na Snježanu Grković Janović:  Diana Zalar

– Projekcija znanstveno-obrazovnog filma simfonia croatica et christiana – umjetničko likovno djelo Josipa Botterija Dinija:  Hrvojka Mihanović-Salopek

– Natječaj za najbolju pjesmu o Marjanu i njen izbor – Pisma Marjanu: Josip Vukušić

– Objavljene knjige u izdanju Ogranka Matice hrvatske:

– Na vrhu ruž – autorice Dunje Kalilić

– Osam osama – autora Arsena Mužića

Joško Kalilić, predsjednik Ogranka MH u Splitu

 

 

Comments are disabled.