Gradska knjižnica Marko Marulić (GK MM) Split proglašena je najboljom knjižnicom u Hrvatskoj, što je i priznanje ravnateljici GK MM Grozdani Ribičić, koja je i članica Upravnog odbora našeg Ogranka Matice Hrvatske u Splitu. Čestitke svim zaposlenicima Gradske knjižnice, a posebno našoj Grozdani! Ponosni smo što je dio i našeg tima!

Priznanje ravnateljici uručeno je na prigodnoj svečanosti obilježavanja “Dana hrvatskih knjižnica” 11. studenoga u Hrvatskom domu u Splitu gdje se GK okitila priznanjem “Knjižnica godine” 2022.

Čestitke su joj uputili i svojim dolaskom čestitali i sam gradonačelnik Splita Ivica Puljak, državni tajnik u Ministarstvu kulture i medija Ivica Poljičak, dožupan Stipe Čogelja, Zlatan Stipišić Gibonni i mnogi drugi.

Priznanje dodjeljuje Hrvatsko knjižničarsko društvo na temelju procjene izvrsnosti prema mjerilima za vrjednovanje propisanima Pravilnikom o dodjeli priznanja Knjižnica godine.

Hrvatsko knjižničarsko društvo ustanovilo je Dan hrvatskih knjižnica 2010. godine s ciljem bolje vidljivosti i prepoznatljivosti knjižnica i knjižničnih aktivnosti u javnosti, upoznavanja s mnogostrukim i važnim poslanjem i ulogom knjižnica u informiranju, obrazovanju i kulturi pojedinaca i zajednice u cjelini te razgradnje stereotipnih predodžbi o knjižnicama i knjižničarima.

Hrvatsko knjižničarsko društvo prepoznalo je ustrajno, kreativno i strateški promišljeno djelovanje Gradske knjižnice Marka Marulića Split u svojoj sredini, njeno jasno, glasno i uporno zagovaranje ciljeva za dobrobit svoje zajednice te ostvarenje nekoliko važnih strateških ciljeva.

U obrazloženju Hrvatskog knjižničarskog društva za dodjelu priznanja GK MM ostaje zapisano: „Gradska knjižnica Marka Marulića Split istaknula se svojim inovativnim djelovanjem te značajnim iskoracima kao vodeća kulturna, odgojno-obrazovna i javna ustanova u svojoj zajednici. Svojim aktivnim djelovanjem, uslugama, programima i partnerstvima predstavlja primjer dobre prakse, naročito u ovim kriznim vremenima koja su zadesila sve knjižnice. Posebno blago Knjižnice, su izvrsni i stručni djelatnici Knjižnice Marka Marulića, koji su odlučili globalnu krizu iskoristiti kao priliku za razvoj te su se kvalitetom i inovacijama u radu istaknuli u svojoj društvenoj i stručnoj zajednici.“

Svečanost dodjele priznanja započela je 10. studenoga promocijom strip-knjige arhitekta, pisca i splićanista Ede Šegvića, Bartul 2, u izdanju GKMM-a Split, a nastavljeno je dan poslije središnjom svečanosti Dana hrvatskih knjižnica u Hrvatskom domu u Splitu.

Nakon programa i domjenka, organiziran je posjet Knjižnici Dalmatini – novom poetsko-glazbenom odjelu sa Spomen sobom Ljube Stipišića Delmate i privatnom knjižnicom Jakše Fiamenga u Zagrebačkoj 4, za što je naša Grozdana dobila sve moguće pohvale, a od Ljubina sina, Gibonnija i zahvale sa željom da, ako mu se, ne daj Bože šta desi, dobije, dvije epruvete njene krvi pune zaraznog optimizma!

(Snježana Šetka)

Comments are disabled.