Paljenjem svijeća pred spomenikom „I u mom gradu Vukovar svijetli” na početku Vukovarske ulice u Splitu, kao predsjednica Ogranka Matice Hrvatske u Splitu odala sam počast Vukovaru za herojsku obranu grada i veliku žrtvu za slobodu Hrvatske 1991. godine.

Dan uoči 31. godišnjice sloma obrane grada heroja, 17. studenoga 2022. simbolično u 18.11 sati sa svijećom u ruci došetala sam do spomenika u Vukovarskoj i paljenjem svijeće prisjetila se svih poginulih, nestalih i stradalih hrvatskih branitelja i civila koji su svoj život dali za slobodu naše Hrvatske.

Prisjetila sam se i kako sam, kao mlada novinarka u Slobodnoj Dalmaciji, dobila zadatak, popratiti taj događaj kad je tadašnji predsjednik Matice Hrvatske u Splitu akademski slikar Josip Botteri Dini bio jedan od rijetkih koji je sa skupinom istomišljenika palio svijeće duž Vukovarske ulice. Kasnije je to postao svehrvatski projekt. A pokrenula ga je gospođa Vini Rakić, inicijatorica i idejna začetnica ovoga projekta. I hvala joj na tome.

U isto vrijeme u Vukovaru su gorjele tisuće svijeća.

A u mome kraju, u Cisti Velikoj, još od 2013. godine, mještani odaju počast Vukovaru ispisivanjem njegova imena paljenjem vatrenih kugli u dužini od 300 metara, za što od luga i petruja ili lož ulja pripreme 600 kugli koje blistaju u noći. Usprkos velikom iseljavanju, još ima tko zapaliti svijeće, donijeti cvijeće i upaliti baklje, za Vukovar, za nas, za Hrvatsku! Još nas ima!

Donosim link na moj članak objavljen u Slobodnoj Dalmaciji o tome:

https://slobodnadalmacija.hr/dalmacija/zagora/u-cisti-velikoj-odana-jedinstvena-pocast-gradu-heroju-zasjao-vukovar-satkan-s-vise-od-600-vatrenih-kugli-a-umjesto-slova-o-u-imenu-iscrtan-je-vodotoranj-visok-80-metara-1241573

(Snježana Šetka)

Comments are disabled.