NAJAVA PREDSTAVLJANJA KNJIGE DR. BLANKE MATKOVIĆ: „Jasenovac i poslijeratni jasenovački logori”

U ponedjeljak 19. rujna u 19 sati 2022. Ogranak Matice hrvatske u Splitu u dvorani MH u Marmontovoj 1/2. kat organizira predstavljanje knjige „Jasenovac i poslijeratni jasenovački logori”  koju su napisali Blanka Matković i Stipo Pilić.

Knjigu će predstaviti autorica dr. Blanka Matković, mlada hrvatska povjesničarka koja trenutno živi i radi u Londonu.

Na raznim istraživačkim projektima u Hrvatskoj i Ujedinjenom Kraljevstvu sustavno radi već 16  godina, a istraživala je u svim arhivima u Republici Hrvatskoj, većini arhiva u Republici Sloveniji, Nacionalnom arhivu u Londonu te u pojedinim muzejima u Hrvatskoj i Sloveniji.

Autorica je i koautorica većeg broja znanstvenih radova i knjiga iz hrvatske povijesti Drugog svjetskog rata i poraća, s posebnim osvrtom na komunističke zločine počinjene nad Hrvatima između 1941. i 1948. godine. S temama iz novije hrvatske povijesti sudjelovala je  na konferencijama u Velikoj Britaniji i Portugalu, a izlagala je i hrvatskim iseljenicima u Švicarskoj i Kanadi. Suosnivačica je Hrvatske družbe povjesničara „Dr. Rudolf Horvat” u kojoj trenutno obnaša dužnost predsjednice.

Dr. Blanka Matković je povjesničarka koja svojim istraživanjima i pronađenim dokumentima ruši nametnute teze jugoslavenskog režima o krivnji Hrvata. A  kad je o Jasenovcu riječ, pokazuje i dokazuje da je komunistički režim tamo imao logor i desetak godina nakon završetka Drugog svjetskog rata, samo se o tome nije smjelo govoriti. A i danas se istina o tome teško probija na svjetlo dana.

Comments are disabled.