PROJEKCIJA FILMA JAKOVA SEDLARA I MIRE WOLF „HRVATSKI PRAVEDNICI”

Ogranak Matice hrvatske u Splitu organizira projekciju dugometražnog dokumentarnog filma redatelja Jakova Sedlara i Mire Wolf pod naslovom “Hrvatski pravednici” posvećenog Hrvatima koji su spašavali Židove u doba Nezavisne Države Hrvatske.

Film će u sklopu 30. Dana Matice hrvatske u Splitu biti prikazan u utorak 27. rujna 2022. u Nadbiskupskom sjemeništu u Splitu, Zrinsko Frankopanska ulica 19 s početkom u 19 sati, a ulaz je besplatan. Projekciji će nazočiti i sam redatelj Jakov Sedlar. Premijera filma u Hrvatskoj održana je ovoga ljeta u Starom Gradu na Hvaru, a u jesenskoj turneji film će biti prikazan u Zagrebu, Osijeku i Rijeci.

Svjetska premijera ovoga filma održana je 8. srpnja u Tel Avivu, u dvorani  Cinematheque, najvažnijem mjestu u Izraelu za ovakva događanja.

– Film je malo poznata priča o 131 Hrvatu koji su dobili najviše izraelsko odlikovanje „Pravednik među narodima”. To može dobiti osoba koja je tijekom Holokausta spasila jednoga ili više Židova, a da je pri tome riskirala vlastiti život, te da za taj čin nije dobila nikakvo materijalno obeštećenje. Ovaj film po prvi put iznosi veliku istinu o Hrvatima koji su u tome tragičnom vremenu bili svjetionici čovječnosti, koji su hrvatsko ime zauvijek stavili među one kojima je pomoć ljudima u nevolji bila važnija od vlastitoga života – pojašnjava Sedlar.

– Mira Wolf, ugledna članica zagrebačke Židovske općine i ja željeli smo napraviti ono što još nitko nije: ispričati istinu koja je bez razloga bila skrivana. Svaki narod ponosan je na svoje ljude koji su činili hrabra djela, pa tako i hrvatski narod mora odati priznanje svojim junacima u tim groznim vremenima. Drago mi je da je prvo prikazivanje u Izraelu odlično prošlo, a nadam se da će tako biti i na svim slijedećim prikazivanjima. Nema ništa ljepše nego po prvi put iznijeti skrivenu istinu o onome što je napravio tvoj narod – pojašnjava Sedlar kako je nastao film.

Sama svjetska premijera u Tel Avivu izazvala je veliku pozornost. Gledalište je bilo potpuno ispunjeno, pa je održana i druga projekcija.

Nazočili su i neki spašeni Židovi koji uvijek zahvaljuju tada nepoznatim Hrvatima koji su spasili njihove roditelje i njih, a s kojima su se kasnije sprijateljili. Također, na projekcijama je bilo i nekoliko vrlo poznatih izraelskih umjetnika, prijatelja Jakova Sedlara kao što su glumica Gila Almagor, redatelj Ami Drozd, producent Ron Assouline….

Film traje 60 minuta, scenarist je Jakov Sedlar, a tekst govori Joško Ševo.

Napravljene su hrvatska, hebrejska i engleska verzija. Nakon turneje po Hrvatskoj, film će biti prikazan na nekoliko svjetskih TV postaja, židovskih festivala, a prvo takvo prikazivanje bit će u New Yorku u listopadu.

(SŠ)

Comments are disabled.