Kad je UDBA pripremala optužnicu protiv Pavelića, u krivnju su mu upisali i 7.000 žrtava u logoru Jasenovac. Novine u Zagrebu objavile su tu brojku. A već dan poslije požurili su sami sebe demantirati pišući kako se ne radi o 7.000 žrtava nego o 700.000. Omakla im se, kažu, tiskarska pogreška s brojkom.

Savom su, kažu neki, plutala tijela žrtava. A Sava je u to vrijeme bila – zaleđena.

U Jasenovcu se zadnji put kopalo i istraživalo 1986. godine. Zašto se ne kopa i dalje? Istražuju se i egipatske mumije stare toliko godina, pa zašto ne bi i Jasenovac?

To su samo neki detalji iz izlaganja mlade hrvatske povjesničarke dr. Blanke Matković koja je u prostorima Matice hrvatske u Splitu u ponedjeljak 19. rujna 2022. predstavila knjigu o Jasenovcu „Jasenovac i poslijeratni jasenovački logori” koju je napisala s kolegom Stipom Pilićem.

Dvorana je bila dupkom puna, doslovno se tražilo mjesto više. Bila je to njena 68 promocija po redu na kojoj je publika uživala u vrhunskom satu povijesti želeći saznati što je moguće više podataka i informacija iz mora arhiva koje je ova mlada hrvatska povjesničarka istraživala u svojoj dosadašnjoj karijeri. A kad su je vidjeli onako mladu neki su je čak pitali je li ona uopće povjesničarka pa su utihnuli kad im je rekla koje je sve škole završila. Od povijesti i novinarstva u Zagrebu i poslijediplomskog studija iz međunarodnih odnosa i nacionalne sigurnosti do doktorata na Sveučilištu Warwick.

Već 16 godina sustavno radi na raznim istraživačkim projektima u Hrvatskoj i  Ujedinjenom Kraljevstvu s posebnim fokusom na hrvatsku povijest Drugog svjetskog rata i poraća s posebnim osvrtom na komunističke zločine počinjene nad Hrvatima između 1941. i 1948.

Trenutno živi i radi u Londonu, a tijekom kratkog posjeta Splitu našla je vremena za predstavljanje svoje knjige u Matici.

Tako su s Blankinom prezentacijom započeli 30. Dani Matice hrvatske u Splitu koji će se ove godine protegnuti na tri mjeseca – rujan, listopad i studeni.

(SŠ)

Comments are disabled.