Samopopisivanje građana počelo je 13.9. i traje do 26.9. Nakon tog datuma dolaze popisivači koji će popisati obiteljsko domaćinstvo za one obitelji koje se nisu samopopisali. Ako eventualno jesu onda je dovoljno da popisivači  preuzmu šifru koju je referentna osoba (osoba odgovorna za samopopis obitelji) ostavila na vratima stana, kuće ili dvorišta.

Ogranak Matice hrvatske će u okviru svojeg projekta (odobrenog i financiranog od Županije) „Pomoć u informatičkom opismenjavanju starijih osoba“ nastojati pomoći starijim osobama savjetima preko brojeva mobitela koji se nalaze na Webu i Facebooku Ogranka (https//:www.omh-split.hr i OMH Facebook) i preko medija.

 Jedini službeni broj za RH koji je na raspolaganju građanima za sva nejasna pitanja o samopopisu je broj DZZS – 0800 900 887 koji je stalno zauzet  i većina građana zbog toga praktički nema  korist od tog broja

 Samopopis se preporuča iz više razloga. Vrši se iz svog stana u trajanju od 20-ak minuta. Može se prekinuti u svakom trenutku i nastaviti u kasnijem pogodnijem trenutku. Izbjegava se dolazak popisivača koji u doba povišenog broja zaraženih osoba korona virusom  nisu poželjni bez obzira na covid potvrde o cjepljenju ili preboljeloj bolesti (i cjepljene osobe mogu imati viruse u nosu i ustima a da sami nemaju nikakve znakove bolesti). Većina građana, pogotovo onih starijih, ne voli imati nepoznate osobe pred svojim vratima ili u dvorištu. Nije isključena i mogućnost  dolaska nepočudnih osoba koje se predstavljaju kao popisivači  koji ne moraju imati dobre namjere.

 Postupak samopopisa vrlo je jednostavan (čak i za starije osobe) ako su ispunjeni neki tehnički uvjeti:

– građanin treba biti u sustavu e-građani (1.400.000 građana RH je u sustavu e-građani i dobije se u FINI) ili imati m-token ako se želi koristiti banka koja ga na zahtjev korisnika banke brzo izdaje ili eventualno elektroničku iskaznicu za one koji je imaju (postoji i mogućnost da član obitelji ili druga poznata osoba za pomoć, koristi iz daljine aplikaciju „teamViewer“ kojim u dogovoru s korisnikom može istovremeno gledati obrazac na njegovom laptopu i pomagati u unosu podataka kao da sjedi uz njega).

Najjednostavnije je otići u FINU gdje se to obavi vrlo brzo (potreban je potpis, OIB i osobna iskaznica) i dobije se tzv e-pass (sadrži korisničko ime i lozinku po izboru i to je dovoljno za osobnu identifikaciju).

– na laptopu u Google upisati riječi e-građani i kad se prikažu razni naslovi  kliknuti na samopopis 21.

– Klik na filtrirajte usluge

– Klik na kreni

-Nakon toga se nude različiti načini identifikacije pa se od svih ponuđenih opcija klikne na e-pass za one koji su u sustavu eGrađani(unijeti korisničko ime i lozinku).

– otvara se obrazac Državnog zavoda za statistiku (DZZS) s pitanjima na koja su odgovori relativno lagani. Treba promisliti koji odgovor je prema mišljenju referentne osobe (osoba koja se prijavila u e-građani da izvrši samopopis i odgovorna je za istinitost svih podataka na postavljene upite za svoju obitelj i domaćinstvo).

Ako se mora privremeno prekinuti samopopis (npr. „unuke treba otpremiti u školu“ itd.) u laptop se može u svako vrijeme vratiti pod e-građani i nastaviti s odgovorima jer je već zapamćena identifikacija korisnika.

– kad se uspješno odgovori na sva postavljena pitanja automatski se na ekranu laptopa pojavi broj šifre koji potvrđuje uspješnost samopopisa. Taj broj treba prepisati ili još bolje isprintati s većim i masnijim brojevima, zalijepiti na kartonsku podlogu staviti u nepromočivu prozirnu najlon vrećicu i objesiti ili nalijepiti na vrata stana, kuće ili dvorišta da se jasno vide kad dođu popisivači i prepišu ili uzmu papir sa šifrom. Pri tome nitko od obitelji ne mora biti kod kuće a ako slučajno jesu ne treba otvarati vrata jer nema razloga za bilo koji razgovor ili susret ukućana i popisivača.

Nije jasno zašto popisivaći uopće trebaju doći uzeti šifru kad je ona automatski preko laptopa registrirana u DZZS koji bi čak trebao popisivačima dostaviti adrese na koje je samopopis izvršen da ne bi uzalud trošili vrijeme i hodali do zadanih adresa po kiši i vjetru u krajeve koji su možda još i teže dostupni samo zato da preuzmu papir sa šifrom koja se već nalazi u DZZS.

Svi koji su dodatno voljni pomoći starijim građanima savjetima u samopopisivanju,  mogu svoj telefonski broj (dan i sat kad ih se može zvati) poslati  na e-mail: josko.kalilic@gmail.com a bit će objavljen na našem Webu i Facebooku

Dosadašnji brojevi mobitela na koji se stariji građani mogu javiti i pitati za bilo koji tehnički savjet u vezi laptopa, pametnog mobitela i trenutačno o  samopopisu :

Telefoni za pomoć:

099 496 7531- po danu

091 345 9195 – (ponedjeljak i petak od 20-21)

0914305-859 –  (ponedjeljak od 16-19 )

099 874 0447 – (utorak 10-12)

 091 151 1241 – (srijeda 17-19 h)

 099 660 6276 – (srijeda od 9-11)

097 625 3234 – (četvrtak 9-10)

0996757349 – utorak i četvrtak od 11-15

 

                                                      Dr. Joško Kalilić, predsjednik OMH u Splitu

Comments are disabled.