Novi predsjednik Matice hrvatske posjetio je Ogranak Matice hrvatske u Splitu

Novi predsjednik Matice hrvatske književnik Miro Gavran najizvođeniji je suvremeni hrvatski autor čija djela su prevedena na više od četrdesetak jezika. U petak je u Sveučilišnoj galeriji pred velikim brojem studenata Sveučilišta u Splitu i splitske publike, predstavio svoj roman inspiriran Marulićevom Juditom „Judita“ i „Odabrane drame“.

 Ulomak iz romana „Judita“ interpretirala je filmska, kazališna i televizijska glumica Mladena Gavran, supruga Mira Gavrana. Studenti Sveučilišta u Splitu, imali su nakon predstavljanja romana priliku razgovarati s književnikom Mirom Gavranom o suvremenoj hrvatskoj književnosti, izdavaštvu, književnoj teoriji te o mogućnostima i perspektivi mladih autora u umjetnosti pisane riječi.

Svoj dolazak u Split, predsjednik Miro Gavran i njegova supruga Mladena, iskoristili su za kratki posjet Ogranku Matice hrvatske u Splitu da bi se upoznali s uvjetima rada, prostorom u kojem djeluju, financijskom situacijom, izdavaštvom, programima iz kulture te dogovorom o suradnji s novoizabranim vodstvom MH u Zagrebu.

 U razgovoru sa svojim domaćinom, predsjednikom Ogranka dr. Joškom Kalilićem, koji ih je upoznao o stanju i uvjetima rada Ogranka, dogovorena je još bolja suradnja sa svim ograncima MH, a posebno s Ogrankom u Splitu , kao jednim od najvećih ogranaka u Hrvatskoj.

Dogovoreno je također, da će  nakon poboljšanog stanja s pandemijom, cjelokupno  predsjedništvo MH doći u Split i sastati se s upravnim tijelima Ogranka (UO i NO)  kako bi nakon izabranog novog vodstva MH detaljno dogovorili i ojačali cjelokupnu buduću suradnju Središnjice s Ogrankom u Splitu. Složili su se također i zaključili da organizacijskim, programskim i financijskim jačanjem ogranaka jača i Matica hrvatska kao najstarija Hrvatska kulturna institucija u 180 godina svoga postojanja.

Joško Kalilić, predsjednik Ogranka Matice hrvatske u Splitu

Comments are disabled.