Ogranak Matice hrvatske u Splitu obilježio je 29. Dane

Ogranak Matice hrvatske u Splitu obilježio je i ove godine, usprkos pandemiji, 29. Dane s tri događanja koja će se objaviti na Webu i Facebooku Ogranka, te u novini za kulturu u Vijencu MH.

Predstavljeni su:

–  novi broj časopisa Hrvatska obzorja (broj 5./2021),

–  zbornik „Hrvatsko proljeće u sjećanju splitskih proljećara“ u nakladi Ogranka a povodom 50. Obljetnice Hrvatskog proljeća u Splitu.

– u suradnji s OMH u Zadru, izv. prof. dr. sc. Kornelija Kuvač-Levačić s Odjela za kroatistiku Sveučilišta u Zadru, predstavila je u Splitu svoju knjigu o hrvatskoj pjesnikinji pod nazivom „Iskaz neizrecivoga u poetici Side Košutić“

   I ove godine Ogranak se odazvao na javni poziv za kulturu Grada Splita i Županije te je odobreno osam prijavljenih projekata koji omogućavaju razna kulturna i znanstvena događanja, te tiskanje zbirki pjesama, eseja i drugih knjiga iz kulture koje se prijavljuju na natječaj Ministarstva kulture za otkup knjiga za hrvatske knjižnice.

Posebno je bio uspješan ovogodišnji Natječaj za najbolju pjesmu o splitskoj Rivi sa zaprimljenih  50-ak pjesama od kojih su odabrane tri najbolje uz novčane nagrade.

    Nadamo se i vjerujemo da će Ogranak Matice hrvatske u Splitu nakon prestanka pandemije intenzivnije nastaviti s organiziranjem kulturnih i znanstvenih događanja u Splitu na zadovoljstvo svojih članova i ostalih građana, te nastaviti s redovitim prijavljivanjem svojih projekata iz kulture na javne pozive grada Splita, Županije i Ministarstva kulture.

Na taj način Ogranak će nastaviti svoje djelovanje u promicanju kulture u skladu sa smjernicama Matice hrvatske koja kao najstarija hrvatska kulturna institucija djeluje od svog osnutka prije 180 godina.

Joško Kalilić, predsjednik OMH u Splitu

Comments are disabled.