Ogranak Matice hrvatske u Splitu u povodu 180. obljetnice Matice  hrvatske

Matica hrvatska, kao najstarija hrvatska kulturna institucija, osnovana je prije 180 godina (u veljači 1842.). Ovog mjeseca se prisjećamo njenih osnivača i njenog djelovanja do današnjih dana kao i ciljeva u budućnosti.

Matica hrvatska je utemeljena kao književno i kulturno društvo pod imenom Matica ilirska na ideji hrvatskog narodnog preporoda s ciljem buđenja i jačanja nacionalne svijesti i kulturnog prosvijećivanja širokih slojeva hrvatskog naroda što se od početka do danas ostvaruje kroz brojna izdanja knjiga u nakladi Matice hrvatske, časopisa na razini 125 Ogranaka u Hrvatskoj i inozemstvu, novina, predavanja, skupova, foruma, projekcija filmova itd.

Nakon prve zamisli o utemeljenju Matice koju je iznio Ljudevit Gaj, za prvog njenog predsjednika izabran je grof Janko Drašković. Prva knjiga tiskana u nakladi Matice je „Osman“ Ivana Gundulića koju je dopunio Ivan Mažuranić koji je kasnije postao hrvatski ban.

  1. za predsjednika je izabran Ivan Kukuljević Sakcinski i tada Matica Ilirska dobiva novo ime- „Matica hrvatska“. Sama riječ „matica“ u korijenu ima riječ „mati“ što odgovara njenoj ulozi kao nečemu glavnom, središnjem što nosi i usmjerava, brine, čuva i okuplja. Sva ta značenja se odnose na Maticu hrvatsku koja je čuvala i njegovala identitet hrvatskog naroda, njegovog jezika i kulture.
  2. za novog predsjednika Matice hrvatske izabran je književnik Miro Gavran koji je najavio brojne aktivnosti u smislu dodatnog jačanja uloge Matice hrvatske i svih njenih ogranaka u zemlji i inozemstvu. Poseban zadatak, koji je postavio, je formiranje radne skupine za izradu nacrta Zakona o hrvatskom jeziku.

 Učlanjivanjem  što više mladih članova u Maticu hrvatsku (ima više od 4000 tisuće aktivnih članova) održat će se kontinuitet Matice hrvatske kao najstarije kulturne institucije u Hrvata.

Ogranak Matice hrvatske u Splitu, koji ove godine slavi 70. obljetnicu, usprkos zabrani rada od vremena Hrvatskog proljeća, obnovio je svoj rad 1990. i od tada nastavio javnu aktivnost u njegovanju hrvatske kulture i jezika što je u skladu sa smjernicama Matice hrvatske kao središnjice.

Trenutačno Ogranak Matice hrvatske, pored tiskanja brojnih knjiga i svojeg časopisa, ima u tijeku dvije kulturne akcije:  „Informatičko opismenjavanje starijih osoba“ na razini RH i javni natječaj za najbolju pjesmu o Splitu, splitskoj Pjaci i Peristilu.

Vjerujemo da će Matica hrvatska i dalje obavljati važnu ulogu okupljanja hrvatskog naroda bez obzira na povremene političke, gospodarske, zdravstvene i druge eventualne nedaće kojima je hrvatski narod bio izložen u davnoj i nedavnoj prošlosti, posebno u vrijeme Hrvatskog proljeća pa sve do 1990.  kada je hrvatski narod  ponovo ugledao svijetlo dana stvaranjem samostalne hrvatske države što je omogućilo nastavak  brojnih kulturnih aktivnosti koje su još čvršće povezale i okupile hrvatski narod u zajedničkom nastojanju svojeg opstanka i budućeg svestranog razvitka za dobrobit budućih mladih naraštaja.

Ogranak Matice hrvatske u Splitu

Joško Kalilić, predsjednik

Comments are disabled.