U organizaciji Ogranka Matice hrvatske (OMH) u Splitu i splitske podružnice Hrvatske matice iseljenika (HMI) u Splitu je 23. svibnja 2023. godine predstavljen Zbornik radova Osmog Hrvatskog žrtvoslovnog kongresa pod nazivom „Totalitarizmi XX. stoljeća i njihove posljedice za hrvatski narod”. U  Nadbiskupskoj dvorani Splitsko makarske nadbiskupije, Zbornik su predstavili urednik knjige Ante Beljo koji je ujedno i predsjednik Hrvatskog žrtvoslovnog društva, te Roko Ivanda i don Josip Dukić mlađi, te Mladen Vuković koji je čitao ulomke iz svjedočanstva pok. Marka Palade.

Ovaj povijesno dokumentarno potkrijepljen Zbornik, autentično i objektivno obrađuje teme Drugog svjetskog rata i poraća na prostorima Hercegovine i Dalmacije kao i njihovim bremenitim utjecajima na hrvatski narod.

Surovost isključivosti, upotpunjavana je brutalnim likvidacijama lokalnog stanovništva, koncentracijskim logorima i zatiranju prava na hrvatski jezik, kao i svega ostalog što je bilo navezano na Hrvatsku.

Utjecaj totalitarizama, doveo je do iseljavanja i zbjegova, taj je utjecaj i danas evidentan na prostorima Dalmatinske zagore i otoka.

Svi predstavljači su se složili kako je neophodan objektivni popis žrtava koje neovisno o nacionalnoj pripadnosti zaslužuju spomen, sjećanje i molitvu.

Predstavljanju je nazočio i splitsko – dalmatinski župan Blaženko Boban koji je sa suradnicima i primio izaslanstvo dviju matica – MH i MHI u Splitu s gostom iz Zagreba Antom Beljom, nekad i čelnikom HMI-a.

Predstavljanje je moderirao voditelj splitske podružnice Hrvatske matice iseljenika Ante Ćaleta.  Ova promocija označila je i početak suradnje dviju matica u Splitu na zajedničkim projektima i programima, na poticaj predsjednice OMH u Splitu Snježane Šetke i novog čelnika HMI-a u Splitu Ante Ćalete.

 

Comments are disabled.