Ogranak Matice hrvatske u Splitu organizirao je 24. svibnja 2023. u svojim prostorijama predstavljanje knjige „Represija OZNE i UDBE u Cetinskoj krajini (1944. – 1955.)”, autora Stjepana Markovića, profesora povijesti u Srednjoj strukovnoj školi „Bana Josipa Jelačića” u Sinju. U izdanju tamošnjeg Ogranka Matice hrvatske knjiga je tiskana 2022. godine, potom predstavljena u reprezentativnom Muzeju Sinjske alke, u susjednom Otoku, te u Vrlici i Drnišu. Nastavljajući bavljenje temama posvećenim stradanju stanovništva Cetinske krajine tijekom drugog svjetskog rata i poraća, o čemu je napisao dvadesetak članaka i dvije knjige „Stradanja podno Kamešnice” i „Cetinska krajina u NDH”, Marković daje značajan doprinos poznavanju tog slabije poznatog i, u domaćoj historiografiji, dugo zaobilaženog razdoblja.

U ime Ogranka, kao domaćin, skupu se obratio član Upravnog odbora OMH u Splitu Ljubomir Gudelj, kustos Muzeja hrvatskih arheoloških spomenika u Splitu. Pozdravljajući autora knjige, kolegu iz studentskih dana, prisjetio se poticajne atmosfere na Filozofskom fakultetu u Zadru u osvit rađanja suvremene Hrvatske, koja je  mnoge onodobne studente obučila i usmjerila istraživačkim stazama, načinom i postupcima dostojnim ugleda spomenute institucije i hrvatske akademske zajednice.

Magistar edukacije povijesti Ante Jureta, bivši Markovićev učenik, a sadašnji kolega iz zbornice, iscrpno je predstavio sadržaj knjige, sveska od 560 stranica koji sadrži oko dvije tisuće pregledanih dokumenata partizanskih i jugoslavenskih obavještajnih službi, iz arhiva Muzeja Cetinske krajine, te Državnih arhiva u Splitu i Zagrebu. Obrađeno je preko dvije stotine dosjea osoba praćenih u spomenutom razdoblju, podaci o likvidacijama svećenika i drugih osoba, događaji povezani s krizom INFOBIROA iz 1948. godine, te popis pripadnika i suradnika OZNE i UDBE u Cetinskoj krajini, nalogodavaca i izvršitelja prije spomenutih zločina.

U nadahnutom izlaganju, profesor dr. sc. Aleksandar Jakir, jedan od recenzenata knjige, opisao je prijašnji i autorov pristup, nadajući se i budućim sličnim uradcima iz istog pera. Temeljito je izanalizirao rukopis popraćen s 1624 bilješke, gdje osnovu čine pregledani spisi te mnoštvo znanstvenih radova i knjiga posvećenoj ovoj tematici. Odlično upućen u probleme, autor ne iznosi sudove i zaključke bez dobre podloge, što je odlika zrelog povjesničara, istakao je profesor Jakir.

Okupljenima se obratio i autor knjige Stjepan Marković ističući zasluge i suradnika koji su mu pomogli pri njezinu stvaranju i oblikovanju. Osim spomenutog dr. sc. Aleksandra Jakira na toj listi u prof. dr. Zlatko Begonja, dr. Ivica Miškulin i dr. Nikica Barić.

Osobito priznanje i zahvalnost autor daje profesoru Stjepanu Bekavcu, recenzentu i uredniku ovoga izdanja, a zahvalio je splitskom Ogranku Matice na dobrodošlici i organizaciji predstavljanja.

(Ljubomir Gudelj)

Comments are disabled.