U petak 17. studenoga 2023. dođite svi na Gripe:

I Matica hrvatska u spektaklu Damira Plavšića „Vukovarsko svjetlo u Splitu”

 

Vukovarski branitelj Damir Plavšić prvi put donosi plamen vukovarskog svjetla u Split i priređuje glazbeno scenski spektakl u kojem će sudjelovati i naš  Ogranak Matice hrvatske u Splitu kao suorganizator zajedno s braniteljskim i drugim udrugama Grada Splita.

Spektakl će se održati u velikoj dvorani na Gripama dan uoči 32. godišnjice sjećanja na žrtvu Vukovara u Domovinskom ratu, 17. studenoga u 16.30 sati. Bit će prikazan i autorski film „Bitka za Vukovar”, a nakon toga ćemo svi zajedno izići na Vukovarsku ulicu i zapaliti svijeće duž ulice u znak sjećanja na sve poginule, kao što to radimo svake godine uoči tužne godišnjice u sklopu akcije „I u mom gradu Vukovar svijetli”.

Plavšić je vukovarski branitelj koji se za Vukovar borio od početka do kraja, a nakon pada grada je zarobljen i završio je u srpskim koncentracijskim logorima.
Kroz svoje predstave promovira sjećanje na bitku za Vukovar, domoljublje, katoličku vjeru i zajedništvo hrvatskog naroda.

Glazbeno scenski spektakl do sad je izveden u 208 gradova u Hrvatskoj i svijetu, a obišao je i Novi Zeland, Australiju, Sjevernu i Južnu Ameriku, te više europskih država. Predstavu je pogledalo više od 98.000 gledatelja, a u njoj je nastupilo više od 9.500 izvođača.

Ova predstava jedina u Hrvatskoj ima posebnu suglasnost Ministarstva znanosti i obrazovanja te preporuku i suglasnost Agencije za odgoj i obrazovanje, za prikazivanje djeci školskog uzrasta i mladima, a dolazak na predstavu učenicima se može priznati kao jedan školski sat iz predmeta povijest. (SŠ)

 

Više detalja na linku: Slobodna Dalmacija – ‘Plamen vukovarskog svjetla‘: Svjetlosni, mirisni i zvučni efekti gledatelja ‘uvlače‘ u strahote vukovarske epopeje

Comments are disabled.