U sklopu 31. Dana Matice hrvatske u Splitu u ponedjeljak 4. prosinca 2023. bit će predstavljene dvije knjige Zdenke Čorkalo, liječnice, braniteljice u Domovinskom ratu i književnice koja je objavila 17 knjiga. Članica je Društva hrvatskih književnika u Zagrebu i Društva hrvatskih književnika Herceg Bosne u Mostaru.

To su knjige MOJA NJEMAČKA i roman UČENIČKA ULICA, o kojima će govoriti Mladen Vuković, Vanja Mladina, Ante Nadomir Tadić Šutra i autorica Zdenka Čorkalo u ponedjeljak, 4. prosinca 2023. u 18 sati u Galeriji Dominikanskog samostana na Pazaru (Hrvojeva ulica 2) u Splitu.

MOJA NJEMAČKA su autobiografski zapisi u 13 priča autorice koja je u ljeto 1970. kao maturantica otišla raditi u Njemačku (u bolnicu u malom gradiću Landstuhlu kako bi zaradila honorar za početak studija na Medicinskom fakultetu, koji upisuje na jesen te godine u Rijeci. To je autoričina zahvala Njemačkoj na prvim radnim iskustvima i životnom sazrijevanju kroz toplu priču o humanoj obitelji doktora Ernsta Engela i njegove supruge Liselotte, koju je upoznala kad su ljetovali u Hrvatskoj 1969. godine.

UČENIČKA ULICA je kratki roman o teškom težačkom životu na jednom dalmatinskom otoku (Murteru), siromašnih obitelji maslinara čija su se djeca velikim trudom i životnim talentom školovali i uspijevali u životu. Vješto ispričana sudbina o »velikom« čovjeku koji vjeruje u sebe i tako pobjeđuje sve nesklone okolnosti, priča o Hrvatskoj koja je izronila na svjetlo dana unatoč svemu gušenju. (Mladen Vuković)

 

Comments are disabled.