U predivnom ambijentu Muzeja hrvatskih arheoloških spomenika u Splitu održana je završna svečanost Festivala zavičajne književnosti na kojoj su uručene nagrade najboljim autorima – pobjednicima književnog natječaja.

Nagrade su dobili: Nikša Krpetić za poemu na čakavici „Svitlo”, potom Vedran Matošić za „Štoriju o svetomen Duji” te još šestero autora čije su pjesme i proza objavljeni u zajedničkoj zbirci radova nazvanoj „Preja o zavičaja”. To su četiri dame – Rina Repanić Gotal s Visa, Renata Dobrić i Nada Jerčić iz Kaštela i Vesna Aralica iz Splita te dvojica mušketira iz Trogira – Stjepan Omero i Darko Veršić.

Nagrade su im uručili predsjednik Matice hrvatske Miro Gavran koji je samo za to došao iz Zagreba te predsjednica Ogranka Matice hrvatske u Splitu Snježana Šetka.

Natječaj je raspisao splitski ogranak MH u dogovoru s kolegama iz drugih ogranaka u našoj Županiji, u suradnji s Književnim krugom Split te Filozofskim fakultetom Sveučilišta u Splitu. Sve pod pokroviteljstvom Splitsko – dalmatinske županije koja je prepoznala značaj i važnost projekta i očuvanja hrvatskog identiteta.

Skup je pozdravio predsjednik Županijske skupštine Mate Šimundić, a potporu su svojim dolaskom iskazali i pročelnik Tomislav Đonlić i njegov pomoćnik Željko Primorac.

Program je vodio Pere Eranović, a sve je klapskom pjesmom pozdravila klapa „Sveti Jeronim” iz Kaštela. Potporu projektu iskazali su brojni umjetnici i kulturnjaci među kojima su bili akademski kipar Kuzma Kovačić, saborski zastupnik Andro Krstulović Opara i drugi. I svi su se složili u jednom: Zavičajnu književnost treba očuvati a projekt proširiti i na mlađe generacije i škole. (SŠ)

(foto: Matica hrvatska)

Comments are disabled.